Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Lrf μέρα και νύχτα!



Του Γιαννη Κασάπογλου

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ LUREBITES ΤΟ 2015

Το light rock fishing στην Ελλάδα έχει συνδυαστεί στο μυαλό μας με το ψάρεμα των αφρόψαρων σχεδόν πάντα την μέρα. Συνήθως από τους πρώτους στόχους είναι τα κοκκάλια στα  λιμάνια και  είναι αυτό που θα τραβήξει στην τεχνική έναν ψαρά να ασχοληθεί μαζί της. Αν όμως μείνουμε εκεί θα χάσουμε όλη την ουσία της τεχνικής η οποία είναι ότι μπορείς να στοχεύσεις όλων των ειδών σχεδόν τα ψάρια, ημέρα και νύχτα!

 

Τα λιμάνια και η μέρα μπορεί να είναι η πρώτη μας, αλλά δεν πρέπει να μείνει και η τελευταία μας επιλογή.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις, έτσι και εδώ υπάρχουν πράγματα που μας βολεύουνε και ευχαριστιόμαστε ψάρεμα και πράγματα που μας ταλαιπωρούνε και πρέπει να προσέξουμε. Την ημέρα το μεγαλύτερο ατού δεν είναι άλλο από το φώς. Βλέπεις γενικός γύρο σου τα κυνήγια πολύ πιο εύκολα και πιο μακριά. Βλέπεις να αλλάξεις τεχνητό ή να δέσεις ένα νέο παράμαλλο. Η σκιά σου φοβίζει πιο λίγο τα ψάρια. Επίσης την ημέρα είσαι πιο ασφαλής και έχεις πιο άνετη πρόσβαση σε βράχια. Το μειονέκτημα την μέρα ιδιαίτερα το καλοκαίρι δεν είναι άλλο από την ζέστη. Καπέλο ,αντηλιακό και τουλάχιστον ένα λίτρο νερό για ένα δίωρο-τρίωρο ψάρεμα δεν είναι απλώς απαραίτητα, αλλά επιβάλλονται.

  

 Το βράδυ τώρα τα πράγματα αντιστρέφονται. Το σκοτάδι μας δυσκολεύει τις κινήσεις, και σε συνδυασμό με τον θόρυβο που είναι πολύ πιο εύκολα αντιληπτός μας αναγκάζει να συμπεριφερόμαστε σαν κάποιος να κοιμάται δίπλα μας. Ένα ακόμα μαρτύριο είναι τα κουνούπια, ενώ η γενικότερη ασφάλεια μας επιτάσσει να έχουμε παρέα. Όμως η θαλασσινή αύρα και δροσούλα κάνει το ψάρεμα μας μια εμπειρία που φορτίζει της μπαταρίες μας για πολύ καιρό, ενώ και ο λιγοστός κόσμος βοηθά να περάσουμε ακόμα καλύτερα.

 

Ίδια ή άλλα ψάρια?

Τα ψάρια που στοχεύουμε είναι σχεδόν ίδια μέρα και νύχτα με λιγοστές εξαιρέσεις. Λαβράκια , κοκκάλια ,λούτσοι , γοφαράκια καθώς και στηρούλες και μουρμούρες αν κρατά το μέρος θα τα πετύχουμε όλες τις ώρες. Λίτσες , ζαργάνες και  κυνηγοί θα μας χαρίσουν όμορφες μάχες τις πρωινές κυρίως ώρες. Καλαμάρια και σουπιές το βράδυ όμως μπορούν να δώσουν μια διαφορετική νότα στο ψάρεμα μας, με τις σουπιές να μπορούμε να τις πετύχουμε και πρωί.

Δολώματα και χρώματα

Από τεχνητά δολώματα τώρα, προσωπική μου άποψη είναι ότι καλύτερα να έχουμε λίγα και από διαφορετικές κατηγορίες, παρά πολλά από μία κατηγορία. Τα minnow είναι μια κλασική κατηγορία με πολλούς εκπροσώπους από κάθε εταιρία. Surface όπως τα popper και τα walk the dog κυρίως είναι το φετίχ μου, με τις σιλικόνες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ατέλειωτες παραλλαγές. Μια paddle tail ή αλλιώς τακουνάκι με συνεχόμενο μάζεμα στον αφρό είναι γεύμα που δύσκολα θα αψηφήσουν τα αφρόψαρα. Όπως επίσης μια γαριδούλα στον βυθό τρεμάμενη από πολύ μικρά χτυπηματάκια της μύτης του καλαμιού μας θα ξετρελάνει τα βυθόψαρα. Την επίθεση όμως σε ένα τεχνητό walk the dog το ξημέρωμα, και η μάχη που ακολουθεί στο ημίφως είναι ένα πράγμα που όσες φορές και να το ζήσεις δεν χορταίνεις με τίποτα. Το καλάμι κάτω αν είμαστε σε λιμάνι ή οριζόντιο στην παραλία, μικρά κτυπήματα με τον καρπό να δουλεύει και όλα μπορούν να συμβούν… μέρα και νύχτα! Όσο αφορά τα χρώματα, μια προτίμηση στα πιο γήινα το πρωί και πιο φλούο το βράδυ που έχω προσέξει , δεν είναι τόσο έντονη ώστε να μην έχουμε επιτυχίες και με τα ανάποδα! Πιο πολύ θα παίξει ρόλο η πλεύση που θα του δώσουμε , και μετά το χρώμα που θα διαλέξουμε. Επαναλαμβάνω αυτά είναι προσωπικές παρατηρήσεις και η δοκιμές σας θα δείξουν τι προτιμούν τα ψάρια στον τόπο σας!

Το χταπόδι είναι άξιος μαχητής, και μόλις καταλάβουμε ότι πιάστηκε πρέπει να το σηκώσουμε γρήγορα από τον βυθό , πριν γραπώσει  με τα πλοκάμια του οτιδήποτε.

Ελλάδα και κόσμος

Πλέον με την ταχύτατη διάδοση του light game και της νοοτροπίας που από την φύση του φέρνει όπως π.χ. του catch and release, οι εταιρίες δεν κυκλοφορούν απλώς ένα τεχνητό. Παρουσιάζουν ολόκληρες σειρές όπως τα tetra works της DUO, τα gomoku της STORM , η σειρά light & UL της RAPTURE, αλλά και αξεσουάρ όπως μικρότερα lip grip και μονά αγκίστρια για λιγότερους τραυματισμούς και πιο ασφαλές απελευθερώσεις των ψαριών. Δυστυχώς δεν έρχονται όλες στην Ελλάδα. Τα πράγματα είναι καλύτερα στις σιλικόνες καθώς υπάρχει πλέον ποικιλία ακόμα και στις μολυβοκεφαλές, και μπορούμε να επιλέξουμε και να συνδυάσουμε αυτό που νομίζουμε καλύτερο. Εκεί που είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα είναι στις καλαμαριέρες, καθώς κάτω από δέκα γραμμάρια και σε μέγεθος 1.0 έως 1,5 egi είναι ελάχιστες αυτές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Την παρτίδα σώζουν μερικά μοντέλα της ΙKADO RAPALA, και κάποια DTD.

Τα μεγαλύτερου μεγέθους λαβράκια εύκολα θα κάνουν τα φρένα του μηχανισμού μας να σκούζουν, ιδιαίτερα αν μαζί με το σκοτάδι έχουμε και τον καιρό υπέρ μας.

Στον εξοπλισμό τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα καθώς κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά πολλά καλάμια για το Light Rock, από οικονομικά μέχρι διαμάντια για στόλισμα πάνω από το τζάκι. Τα συνηθισμένα casting weight αρχίζουν από 0,5-5 έως 2-10 καθώς και εδώ ακολουθούμε τους Ιάπωνες εφευρέτες της τεχνικής. Και οι Ευρωπαίοι όμως αγάπησαν τόσο πολύ την τεχνική που κατασκευάζουν πολλά και αξιόλογα καλάμια. Αντίστοιχοι μικρού μεγέθους μηχανισμοί 1000-2000 είναι μια χαρά και θα χωρέσουν τα ψιλά νήματα που χρησιμοποιούμε. Αυτό που είναι κοινό σημείο σε όλες της τεχνικές όσο αφορά τα μηχανάκια είναι τα γραμμικά φρένα και τα ανταλλακτικά από τον αντιπρόσωπο ώστε αν γίνει κάτι να έχουμε υποστήριξη και να μην χρειαστεί να τον πετάξουμε.

 

Ένας αξιόπιστος φακός κεφαλής για το βράδυ, με extra μπαταρίες στην τσάντα ιδιαίτερα αν ψαρεύουμε σε βράχια θα μας λύσει τα χέρια . Η απόχη θα συμπληρώσει τον εξοπλισμό μας τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα. Το ίδιο θα κάνει και η καλή παρέα κρατώντας και τον χώρο που ψαρέψαμε καθαρό και τα μικρά ψάρια απελευθερωμένα. Ιδιαίτερα την ημέρα μπορούμε να πάρουμε μαζί είτε ένα φίλο μας για να τον μυήσουμε στο ψάρεμα, είτε τους μικρούς φίλους μας όπως παιδιά , ανίψια κτλ. Τα χτυπήματα και οι συλλήψεις είναι αρκετές για να χορτάσουν μάχες ενώ θα μάθουν και την ικανοποίηση που προσφέρει η απελευθέρωση ψαριών.Tight lines everyone!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερμιόνη: Η πόλη και ο ψαρότοπος με την ματιά του Θανάση Πάτσιου

  Μια συνέντευξη του Θανάση Πάτσιου για την Ερμιόνη. Ενα σύντομο ιστορικό της πόλης από την αρχαιότητα ως σήμερα και βέβαια μια ψαροκουβέντα...