Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Σαλαγγιά και assist στα πλανάκια

 
Πολλές φορές τα πλανάκια που κυκλοφορούν από εταιρίες είναι εφοδιασμένα με δύο διαφορετικά αγκίστρια. Με μονό αγκίστρι που ονομάζετε assist hook στο εμπρός μέρος, και με σαλαγγιά (το τριπλό αγκίστρι δηλαδή) στο πίσω μέρος. Για να καταλάβουμε γιατί το κάνουν αυτό οι εταιρίες πρέπει να δούμε πρώτα την λειτουργία των δύο διαφορετικών αγκιστριών. Εδώ να διευκρινίσουμε ότι μιλάμε για πλανάκια με μικρό βάρος 5/10/20/30 γραμμάρια και όχι μεγαλύτερα που φορούν μόνο assist hook.

1.Assist hook

Είναι ένα μονό αγκίστρι δεμένο με νήμα (assist cord) σε ένα ανοιχτό κρίκο (split ring). To split ring περνά στον εμπρός κρίκο του πλάνου. Είναι πιο αεροδυναμικό από την σαλαγγιά και πιο χοντρό σε πάχος. Το μήκος του είναι συνήθως το πολύ έως στην μέση του πλάνου ώστε αγκίστρι  και σαλαγγιά να μην μπερδεύονται  αν διπλώσουν στην μέση. Κρατά πιο γερά μεγαλύτερα ψάρια αλλά είναι και πιο ευπαθή στο ξαγκίστρωμα από μικρότερα ή με πιο μαλακό στόμα ψάρια.2. Σαλαγγιά

Είναι τρία αγκίστρια ενωμένα μαζί  στο σώμα τους, σχηματίζοντας οι αιχμές τους ένα τρίγωνο. Τοποθετείτε λόγω σχήματος στον πίσω κρίκο του πλάνου. Το μέγεθος είναι ανάλογο του πλάνου. Το πάχος του σύρματος είναι αναλογικά μικρότερο από το αντίστοιχο assist.

Προσωπικά αν τα πλανάκια δεν έρχονται από το εργοστάσιο και με τα δύο, assist και σαλαγγιά, τα τοποθετώ εγώ για δύο λόγους.Ο πρώτος και ο κύριος είναι το λεγόμενο διπλάρωμα. Όταν ένα ψάρι καρφωθεί από ένα από τα δύο, στην προσπάθειά του να ελευθερωθεί θα μετακινήσει τον πλάνο και θα πιαστεί και από το άλλο, σιγουρεύοντας το ψάρι  και έτσι έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να το βγάλουμε.

Είναι πολλές φορές όμως που τα ψάρια είναι επιφυλακτικά και θα δαγκώσουν το πίσω μέρος ενός πλάνου. Εδώ η σαλλαγγιά βοηθά πολύ έχοντας που λιγότερα χαμένα ψάρια λόγω της παρουσίας της αλλά και με το στόμα των ψαριών καρφωμένο και στο πάνω και στο κάτω χείλος, πολύ καλύτερα από το μονό assist.

Αυτοί είναι  η χρήση των δύο διαφορετικών αγκιστριών, δοκιμάστε το και σίγουρα θα δείτε δια φορά στο ψάρεμα σας!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερμιόνη: Η πόλη και ο ψαρότοπος με την ματιά του Θανάση Πάτσιου

  Μια συνέντευξη του Θανάση Πάτσιου για την Ερμιόνη. Ενα σύντομο ιστορικό της πόλης από την αρχαιότητα ως σήμερα και βέβαια μια ψαροκουβέντα...