Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ο άνθρωπος πίσω από τον κόμπο θρύλοΜια συνέντευξη του tony pena σε ιταλικό site.
The interview in English
http://www.2anglers.it/tony-pena-the-roving-angler.htm


- Tony θυμάσε πώς και πότε έχεις αρχίσει την αλιεία; Πώς αγαπησες το ψάρεμα;

Άρχισα την αλιεία σε μικρή ηλικία (περίπου πέντε ετών) με τον πατέρα μου και τους έξι μεγαλύτερους αδελφούς (δεν ειχα αδελφές στην οικογένειά μου). Η οικογένειά μου δεν ήταν πλούσια, έτσι δεν είχα ευκαιρίες να αλιεύω σε καλή, παραγωγική τοποθεσία. Ψάρευα συνήθως μόνος μου ή με έναν φίλο ή αδελφό σε κοντινή απόσταση από το σπίτι. Αυτό σήμαινε ότι ήταν νότια στον κόλπο του Σαν Ντιέγκο το οποίο δεν ήταν πολύ παραγωγικο,με το χέρι δολωμένο με μύδια που έσκαψα κατά μήκος της ακτής ή σε μικρές λίμνες με σκουλήκια σκαμμένα από τον κήπο. Πέρασα πολλά χρόνια χωρις πολλα ψαρια  και αυτο με έκανε να εχω περισσότερο την πρόθεση να πάω σε νέα μέρη όπου η αλιεία ήταν καλύτερη και για εκμάθηση πώς να τα πιάσω. Ονειρεύτηκα εξωτικους, ξένους τόπους και διαβάζα περιοδικά αλιείας και πολύχρωμα φυλλάδια από την αλιεία και οικήματα που με παρακίνησε να ταξιδέψω. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στο κολέγιο ,εργάστηκα και αποθηκεύσα κάποια χρήματα για να  ψάρεψω στο Μεξικο, όπου έπιασα την πρώτη μου ζαργάνα(136 λίβρες ) και αυτό ήταν ένα μεγάλο ξεκίνημα για μένα. Απο τοτε εχω ταξίδεψει εκτενώς και έχω ψαρεψει σε 18 χώρες. ακόμα προσπαθω να βρω το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να πιάσω ψάρια, αν και ορισμένα σημεία έχουν έρθει πολύ κοντά.

- Έχετε κάποια χόμπι κατά τη διάρκεια της αλιείας; - Πεζοπορία, Παρακολούθηση άγριων ζώων, τη φωτογραφία, τον αθλητισμό.
- Για την αλιεία και το ρεπορτάζ σας, έπρεπε να ταξιδέψετε σε όλο τον κόσμο ... Πώς να βρείτε χρόνο για την οικογένειά σας;

Δεν έχω παιδιά. Μεγάλωσα σε μια μεγάλη οικογένεια με έξι μεγαλύτερους αδελφούς και έχω πολλές ανηψιές και ανηψιούς. Αυτό ήταν αρκετό.
- Πώς γεννήθηκε το Tony Pena Knot; - Έμαθα ενα παρόμοια κόμπο από τον καπετάνιο Roddy Hays, ενώ  ψαρευαμε στο Midway Atoll στη Χαβάη (τώρα κλειστή για την αλιεία). Ο κόμπος ονομαζόταν παλιά " surf casting knot", αλλά δεν λειτούργησε με νημα Spectra μέχρι που το τροποποιησα με την προσθήκη περισσότερων στροφων. Στη συνέχεια αναφέρεται ως το "Tony Peña Knot".

- Πόσα IGFA ρεκορ έχετε θέσει; Σε ποιες χώρες; Ποια από αυτά είναι το αγαπημένο ρεκόρ IGFA σας; - Έχω θέσει IGFA 18 παγκόσμια ρεκόρ στην Αυστραλία, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αγαπημένο μου ρεκόρ ήταν ένα 24-λιβρών (Ξέχασα το ακριβές βάρος) snapper cubera που το ψαρεψα με Trilene monofilament στο Ζιουατανέχο, Μεξικό. Ο λόγος που είναι ιδιαίτερο, είναι γιατί γαντζώθηκε σε ένα βύσμα γύρω από ένα βραχώδη ύφαλο και πήρε όλες τις δεξιότητες μου και τον οδηγό μου που έτρεχε το πάνγκα[βαρκα] να μείνει ακριβώς πάνω από αυτό στα 40-πόδια βαθος και έτσι δεν μου κοπηκε στα κοφτερά βράχια.

- Μεταξύ των τύπων αλιείας, ποια είναι η αγαπημένη σας τεχνική; Μήπως προτιμάτε ακτή αλιείας (surfcasting, spinning, rockfishing…) ή την αλιεία ανοικτής θάλασσας (trolling, vertical jigging, deep sea fishing, drifting…)?

Αλιευτική τεχνική αγαπημένη μου ειναι spinning με poppers στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας συμβατικους κυλίνδρους κατά μήκος των παράκτιων οικοτόπων και των νησιών, καθώς και τον ανοιχτό ωκεανό για τον κιτρινόπτερο τόνο, κλπ. ..- Μεταξύ των τεχνικών που ποτέ δεν έχετε εξασκηθεί, ποια αλιευτική τεχνική θα θέλατε να δοκιμάσετε;

Θα ήθελα να ψαρεψω με fly fishing

- Για την εργασία σας και το πάθος σας, έχετε επισκεφθεί πολλές χώρες και πολλα αλιείευτικα "hot spots" ... Ποιο είναι το αγαπημένο σας Hot Spot στον κόσμο; Έχετε ποτέ αλιεύσει στην Ιταλία;

Έχω αλιεύσει σε 18 χώρες και θα έλεγα συνολικά το αγαπημένο μου είναι η Δημοκρατία του Παναμά.Ο  Παναμάς έχει μια τέτοια ευρεία ποικιλία παράκτιων και υπεράκτιων ενδιαιτημάτων που περιέχουν ένα τεράστιο αριθμό απο gamefish που είναι δύσκολο να νικήσεις. Ωστόσο, αυτα δεν είναι όλα. Η πλειοψηφία αυτών των gamefish επιτηθενται σε poppers επιφάνειας,που δεν μοιάζει με καμία άλλη δυτική χώρα . Δεν έχω αλιεύσει στην Ιταλία ούτε Ευρώπη. Έιχα δύο ιταλους επισκέπτες που αλιεύαν μαζί μου στην παλιά "Coiba Explorer" Mothership στον Παναμά πριν από μερικά χρόνια. Θυμάμαι ακόμα τις φωνές στην έκπληξη όταν έπιασα ένα 45-λίβρες μαγιάτικο σε ένα popper κοντά στο νησί Coiba. Είπαν ότι τα μαγιάτικα στην Ιταλία αλιεύονται με ζωντανό δόλωμα και ποτέ δεν θα ανεβει για ένα popper.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερμιόνη: Η πόλη και ο ψαρότοπος με την ματιά του Θανάση Πάτσιου

  Μια συνέντευξη του Θανάση Πάτσιου για την Ερμιόνη. Ενα σύντομο ιστορικό της πόλης από την αρχαιότητα ως σήμερα και βέβαια μια ψαροκουβέντα...