Τα LRF καλάμια και οι διαφορές τους
Toυ Γιάννη Κασάπογλου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ LUREBITES TO 2016
Πριν ξεκινήσουμε να πούμε δύο λόγια για τα καλάμια ας δούμε πρώτα πώς ξεκίνησε οι τεχνική για την οποία έχουν κατασκευαστεί. Light Rock Fishing και Heavy Rock Fishing είναι οι ονομασίες που έδωσαν οι Ιάπωνες στο ψάρεμα με τεχνητά για βραχόψαρα και άλλα ψάρια, με νονά του HRF να θεωρείτε η Daiwa θέλοντας να δώσει μια ονομασία για το θαλασσινό rock fishing με βαρύτερα δολώματα.
Οι Ιάπωνες γενικά σαν λαός είναι λάτρες του ψαρέματος σε σημείο να έχουν και έναν θεό αφιερωμένο στο ψάρεμα, τον Ebisu ο οποίος απεικονίζεται με ένα καλάμι στο ένα χέρι και ένα κοκκινόψαρο στο άλλο! Λάτρες επίσεις και τις εξειδίκευσης περί το 2000 άρχισαν να κατασκεύαζουν πανάλαφρα καλάμια για ψάρεμα με ελαφριά τεχνητά, είτε σκληρά είτε σιλικόνες, θέλοντας να δώσουν μια πιο αθλητική και μαχητική χροιά. Στόχος τους βέβαια ήταν και η αύξηση των ψαριών που πιάνονταν αλλά κυρίως τα μεγαλύτερα άτομα των ειδών που στόχευαν καθώς είχαν παρατηρήσει ότι με τις παραδοσιακές μεθόδους όπως π.χ. με το sabiki ή τσαπαρί στην Ελλάδα, ναι μεν έβγαιναν ψάρια αλλά όχι τα μεγάλα του κοπαδιού. Με την πάροδο του χρόνου οι Ευρωπαικοί λαοί το αγάπησαν τόσο πολύ για την ευελιξία του, που εκτός από τα βράχια και τις παραλίες στην θάλλασα, το μετέφεραν και στα εσωτερικά νερά για ψάρεμα σε ποτάμια και κανάλια που περνούν από τις μεγαλουπόλεις, το λεγόμενο street fishing! Light game για τους Ευρωπαίους λοιπόν ή αλλιως Mebaring, Ajing κτλ. για τους Ιάπωνες πρωτοπόρους!
Κατηγορίες καλαμιών
Οι κατηγορίες που οι Ιάπωνες έχουν επιλέξει να κατασκευάζουν για την τεχνική του LRF είναι τρείς και έχουν πάρει το όνομα τους από τα ψάρια στα οποία έχουν στόχο:
-AJI
-MEBARU
-KURODAI
Πρίν ξεκινήσουμε θα πρέπει να αναφέρουμε κάτι πολύ βασικό. Στα καλάμια όπως και σε άλλα είδη αλιευτικού εξοπλισμού, δεν υπάρχει μια κοινός αποδεκτή ή κατοχυρωμένη από διεθνή οργανισμό όπως η IGFA , μέτρηση του action ή του power. Aυτό σημαίνει οτι κάθε εταιρία ορίζει αλλιώς αυτές τις έννοιες και έτσι σε μια εταιρία ένα καλάμι Fast μπορεί να είναι Regular fast σε άλλη. Οπότε ότι θα αναφέρουμε είναι κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη.
-AJI: Είναι το όνομα του δικού μας κοκκαλιού. Γενικός τα Lrf καλάμια έχουν μήκος από 2,10 έως περίπου 2,60 μέτρα με κοντή λαβή και το ίδιο ισχύει και στα καλάμια ΑJI. Οπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Ιαπωνία τα κοκκάλια λατρεύουν τα πλανάκια, οπότε για να μπορέσουμε να δώσουμε ζωή σε αυτά, τα καλάμια έχουν δράση fast ή extra fast. Δηλαδή η μύτη τους έχει γρήγορη επαναφορά , ώστε να μπορεί να δίνει κίνηση στο συγκεντρωμένο βάρος που έχει ένα πλανάκι χωρίς να λυγίζει υπερβολικά. Τα κοκκάλια είναι ψάρια νευρικά που θα δώσουνε την μάχη τους στα μεσόνερα και σπάνια θα βραχώσουνε. Για αυτόν τον λόγο το blank είναι μέτριας δύναμης δημιουργώντας ένα πιο all round καλάμι που διαχειρίζεται επίσεις τέλεια σκληρά δολώματα που δημιουργούν δόνηση μέσα στο νερό όπως τα vibration ή μπονίτες και τα deep divers ή βαθύτες, καθώς επίσεις και sinking pencil. Eίναι τα πιο διαδεδομένα καλάμια για Lrf παγκοσμίως ακριβώς γιατι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλάμι πασπαρτού, κάτι σαν τα seabass καλάμια του spinning.
-MΕΒΑRU: Είναι ένα ψάρι που μοιάζει με τον δικό μας ροφό μόνο που το μέγεθος του δεν ξεπερνά τους 35 πόντους και τα 1,3 κιλά. Χαρακτηριστικά είναι τα τεράστια μάτια του. Τρέφεται με όλων των ειδών τις τροφές από φύκια και πλαγκτόν, μέχρι καβούρια , γαρίδες και μικρά ψάρια. Εδώ οι σιλικόνες έχουν τον πρώτο λόγο αφού μπορούν να προσομοιάσουν σχεδόν όλες τις τροφές του, έτσι τα καλάμια είναι προσανατολισμένα να δουλεύουν τέλεια αυτές. Η δράση τους τώρα ποικίλη αναλόγως την εταιρία απο regular έως extra fast, αλλά γενικός είναι πιο παραβολικά καλάμια με πιό μαλακό κορμό. Κύριος σκοπός τους είναι να ρίξουν σε ικανοποιητική απόσταση μια ελαφριά μολυβοκεφαλή με μια μικροσκοπική σιλικόνη και σε συνδυασμό με τον μικρού μεγέθους αντίπαλο, δεν χρειάζονται πανίσχυρα blank. Είναι από τα καλάμια του lrf που στο εξωτερικό πρωτείνουν για τους νεοεισερχόμενους στην τεχνική ή για αυτούς που θέλουν να ψαρεύουν κυρίως με σιλικόνες.
-ΚURODAI:Ο δικός μας σαργός, είναι το black sea bream στην Ιαπωνία. Όπως και εδώ οι καλύτεροι τόποι για να τα πετύχεις και ιδίως τα μεγαλύτερα άτομα του είδους είναι οι βραχώδεις ακτές είτε με βαθιά νερά είτε σε ρηχοπατιές. Απίθανο να κυνηγήσουν στα μεσόνερα, τα καλάμια δεν είναι εξαρχής φτιαγμένα να χειρίζονται πλανάκια. Και εδώ οι σιλικόνες έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά και τα βυθιζόμενα σκληρά δολώματα. Τα ψάρια αυτά μεγαλώνουν όμως πολύ και έχουν περισότερο βάρος από τα υπόλοιπα είδη του Lrf. Σε συνδυασμό με την τρομερή μαχητικότητα τους και την συνήθεια τους να βραχώνουν χρειάζονται τα πιό ισχυρά blank από τις τρείς κατηγορίες. Δηλαδή ναί μεν θέλω να πετάξω 2γρ. jighead με 1γρ. σιλικονάκι και να ψάξω τον βυθό αφού εκεί ενεδρεύουν αυτά τα ψάρια, αλλά όταν θα χτυπήσει ένα αξιόλογο κομάτι να μπορεί το καλάμι να έχει την δύναμη να σηκώσει το ψάρι στα μεσόνερα με περισσότερη ασφάλεια. Ετσι τα μοντέλα έχουν regular ή regular fast action και ελαφρά μεγαλύτερο cw από τα υπόλοιπα, δηλαδή δύσκολα θα βρούμε μοντέλο kurodai με cw 0.5-5γρ. Είναι τα πιό τεχνικά καλάμια από τις τρεις κατηγορίες καθώς ο συνδυασμός μαλακής μύτης με σκληρό butt θέλει δουλειά από το χέρι του ψαρά, που όμως όταν καταλάβει το πως δουλεύουν θα αισθανθεί μεγάλη σιγουριά στην μάχη ακόμα και με ψάρια τρόπαια για το Lrf. Στην Αυστραλία πίνουν νερό στην υγειά τους αφού εκεί αυθονούν τα bream σε μεγάλα μεγέθη και θέλουν ένα καλάμι που να πετά μεν ελαφριές σιλικόνες και σκληρα τεχνητα αλλά να μπορεί να τα βάλει στα ίσα με έναν άξιο αντίπαλο,ακόμα και σε μέρη με δυσκολίες όπως πχ. τα λιμάνια με τα ρεμέτζα και τα κάθε λογής εμπόδια να υπάρχουν.
TUBULAR ΚΑΙ SOLID
Mία από τις βασικές διαφορές που έχουν τα καλάμια του Lrf είναι η κατασκευή της μύτης τους. Tubular ή hollow είναι η μύτη που είναι κενή μέσα , δηλαδη αν κάνουμε μια τομή θα δούμε ουσιαστικά ένα κύλινδρο κενό που καταλήγει στον τελευταίο οδηγό του καλαμιού. Αντίθετα οι solid μύτες είναι μασίφ δηλαδη σε μια τομή θα δούμε ότι είναι γεμάτες υλικό. Ακόμα και το ίδιο το υλικό κατασκευής τους διαφέρει , από σκέτο άνθρακα[carbon], σε πρόσμιξη άνθρακα με υαλοίνες, μέχρι σκέτη υαλοίνα[glass tip]. Oλα εξαρτώνται από το τί συμπεριφορά θέλει να δώσει στο καλάμι η εταιρία. Και εδώ όμως ισχύει ένας γενικός κανόνας. Οι tubular μύτες είναι πιο stiff , πιο <σκληρές> από τις αντίστοιχες solid. Είναι πολλές οι εταιρίες που βγάζουν το ίδιο μοντέλο καλαμιού,με ίδιο μήκος κτλ. αλλά με τις δύο διαφορετικές μύτες, αλλάζοντας έτσι την συμπεριφορά του καλαμιού ως προς τα τεχνητά δολώματα. Επειδή όμως όπως είπαμε το tubular έιναι πιο <σκληρό> βλέπουμε π.χ. το ίδιο μοντέλο με solid να εχει cw 0.5-5 και με tubular 0.5-7. Mπορεί δηλαδή να ρίξει και να δουλέψει λίγο πιό βαρια δολώματα απλώς και μόνο με μια αλλαγή της μύτης, χωρίς να αλλάζει η συμπεριφορά του καλαμιού κατά την διάρκεια της μάχης, εφόσον ο κορμός παραμένει ο ίδιος. Η διάμετρος της μύτης [και κατ΄επέκταση και του butt] είναι άλλη μια παράμετρος που πρέπει να έχουμε υπόψιν, καθώς πιό μικρή διάμετρος σημαίνει πιό finesse σαν σύνολο, δηλαδή πιό ευαίσθητο. Το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εταιρίες κατασκευάζουν τα καλάμια τους δηλαδή είναι: αν θέλουμε να ψαρέψουμε με μαλακά δολώματα ,με μολυβοκεφαλές ή on the drop θα πάμε σε solid tip, αν ψαρεύουμε με πλανάκια και σκληρά θα πάμε σε tubular.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΙΟΥ
Eκτός από τον κορμό του καλαμιού , τα υπόλοιπα μέρη είναι η βάση του μηχανισμού και οι οδηγοί. Οι βάσεις δεν έχουν κάποια ουσιαστική διαφορά απο των spinning καλαμιών. Οι οδηγοί όμως είναι περισσότεροι από ένα αντίστοιχου μήκους καλάμι spinning, και κατα βάση χαμηλού προφίλ. Αυτό βοηθά στην βολή καθώς τα λεπτά νήματα που χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με τα ελαφρά δολώματα τείνουν να ανοίγουν την σπείρα στην έξοδο της από την πομπίνα του μηχανισμού και οι περισσότεροι οδηγοί με τον σχεδιασμό τους μειώνουν κατά πολύ αυτό το φαινόμενο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Fuji KR Guide που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τα Lrf καλάμια. Ακόμα βοηθούν στο να απλώθεί η τάση κατά μήκος όλου του blank ώστε να προστατευτούν οι μικρές διάμετροι των νημάτων , έχοντας μικρότερες γωνίες, και αυξάνοντας την δύναμη που ασκούμε εμείς στο ψάρι.
Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΕΡΑ
Για να επιλέξουμε ένα καλάμι για Lrf ισχύει ο ίδιος κανόνας όπως σε όλες τις άλλες τεχνικές. Πρώτα αποφασίζουμε το τί ψάρια θα αναζητήσουμε καθώς αυτό καθορίζει και το τί δολώματα θα χρησιμοποιήσουμε .Στο casting πχ. δεν θα πάρουμε ένα καλάμι με cw 100-250 για να ψαρεύουμε μουρμούρες σε αμμώδεις βυθούς με μπουνάτσα. Ετσι και εδώ θα πάμε βήμα-βήμα. Κοκκάλια ,μελανούρια, ζαργάνες, μικρές λίτσες και γενικά είδη που κυνηγούν κυρίως στα μεσόνερα , ανταποκρίνονται πολύ καλά σε πλανάκια και minnow . Ενα καλάμι AJI θα μπορεί να παρουσιάσει τέλεια τα δολώματα που έχουμε, χωρίς να μας απαγορεύει να δοκιμάσουμε και με άλλα μαλακά τεχνητά.
Αν τώρα στόχος μας είναι κυρίως το game play για σκορπιουδάκια, γοβιούς, χάνους, χειλούδες, μουρμούρες,σπάρους και γενικά ψάρια που ανταποκρίνονται κυρίως σε μικροσκοπικές σιλικόνες, τότε θα είναι καλύτερα να κοιτάξουμε για ένα καλάμι Mebaru . Αρματωσιά με cheburashka βαρίδι και μία μικρή σιλικόνη της επιλογής μας είναι ακαταμάχητη σε αυτά τα ψάρια , και εδώ οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ που μου την πρότεινε πρίν πολύ καιρό ο φίλος Δημήτρης Χαρίσκος και την παρουσίασε στο άρθρο του <Κωδική ονομασία:Cheburashka>. Ενα τέτοιο καλάμι θα βοηθήσει και νεοεισερχόμενους στον χώρο όπως παιδιά και γυναίκες που θέλουν να μπούν στον υπέροχο κόσμο του Lrf.
Aν έχουμε στόχο ψάρια δύστροπα και κατοικούν σε δύσκολους βυθούς ή σε τόπους με εμπόδια όπως είναι οι στήρες,τα ροφόπουλα,οι σαργοί, τα λαβράκια, ένα καλάμι Kurodai θα ήταν ιδανικό. Τα καλάμια αυτά έχουν αρκετή δύναμη να ζορίσουν το ψάρι πριν να τρίψει την μούρη του στον βράχο αλλά και μας δίνουν την δυνατότητα να δουλέψουμε εξίσου καλά σκληρά και μαλακά τεχνητά!
Light game όμως δεν σημαίνει πως δεν έχουμε την ευκαιρία να κυνηγήσουμε και πιο μαχητικά ψάρια όπως παλαμίδες και μικρά καρβούνια, κυνηγούς, λούτσους και μεγάλα λαβράκια που λατρεύουν τα μικρότερα δολώματα. Eκεί ένα καλάμι Hrf με μεγαλύτερο εύρος cw , θα μας αφήσει να πειραματιστούμε με ασφάλεια χαρίζοντας μας υπέροχες μάχες!
Είναι όμως τόσο ευέλικτη τεχνική που όπως έγραψα και στο <Σουπιές με ελαφρύ εξοπλισμό> το ψάρεμα των καλαμαριών και των σουπιών γίνεται σκέτη απόλαυση.
LRF ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
Όταν άρχισα να ψάχνω το θέμα καλάμι για Lrf, βρέθηκα μπροστα σε ένα χάος όπως θα νιώσατε ή νιώθεται και εσείς προφανός. Οι μοναδικές πληροφορίες στην Ελλάδα ήταν από τον Γιώργο Φενερλή, και ειδικά το άρθρο του <rockfishing μια θαυματουργή τεχνική> που μου είχε καρφωθεί στο μυαλό. Από την μία η υπερπληθώρα καλαμιών από την Ιαπωνία και εσχάτως από την Ευρώπη με πάμπολες εταιρίες και άπειρα καλάμια , πολλά από τα οποία ευτυχώς υπάρχουν πλέον σε ελληνικά καταστήματα. Από την άλλη η δυσκολία να βρώ κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά , και λόγω των ελάχιστων γραμένων στα αγγλικά κειμένων από τους Ιάπωνες, αλλά και γιατί οι Ευρωπαίοι δεν έχουν τόσο τόσο μεγάλο κενό στην χρήση ελαφρών καλαμιών καθώς χρησιμοποιούν χρόνια τώρα τα λεγόμενα trout, πεστροφοκάλαμα δηλαδή με cw 2-10 , 3-15 για χρήση με ελαφριά τεχνητά. Ετσι χρονικά συμβαδίζουμε στην εξέλιξη του Lrf και δεν μπορούσα ούτε εκεί να βασιστώ σε πληθώρα πληροφοριών. Οπότε το αποτέλεσμα ήταν συλλογή πληροφοριών με το σταγονόμετρο με ταυτόχρονη επικοινωνία με ανθρώπους στην Ιαπωνία, καθώς και αγορά καλαμιών και ψάρεμα με καλάμια φίλων ώστε να μπορέσω να βγάλω άκρη στο ποιές είναι οι διαφορές τους. Το πρώτο σίγουρο συμπέρασμα που αποκόμισα είναι ότι όσο πιό ακριβό και καλοκατασκευασμένο είναι ένα καλάμι , τόσο πιό καλά θα κάνει την δουλειά για την οποία κατασκευάστηκε, πάντα σε σύγκριση με αντίστοιχα μοντέλα. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν πλέον στην χώρα μας οικονομικά καλάμια που μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς , και να μας οδηγήσουν σε νέα μονοπάτια απόλαυσης στα ψαρέματα μας. Το δεύτερο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι Lrf και απελευθέρωση ψαριών είναι αλληλένδετα. Προσωπικά σας προτείνω να ξεχάσεται το ψάρεμα ως τρόπο εύρεσης τροφής και να το δείτε ως σπόρ. Όπως επενδύουμε κάποια χρήματα για να αγοράσουμε ένα ποδήλατο ή εξοπλισμό για paintball και να περάσουμε καλά με την παρέα μας, έτσι πάμε και για ένα Lrf session που λένε και οι Βρετανοί! Αν έρθει σε ένα ψάρεμα το κρατήσιμο ψάρι θα είναι το κερασάκι στην τούρτα, την γλύκα της οποίας θα έχουμε απολαύσει σε όλα τα υπόλοιπα ψαρέματά μας!
There's a lot of truth in this idea. However, a lot of hard work needs to go into finding out what customers want, and identifying where they do their shopping. Then you need to figure out how to produce the item at a price that represents value, and get it all to come together at the critical time.
ΑπάντησηΔιαγραφήειδησεισ ελλαδασ τωρα
Yes Mike, all the things you said it's true, but i think timing is the nightmare of the fishing industry!
Διαγραφή