Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Καλοκαίρι,αφρόψαρα και πλανάκια!




Καλοκαίρι,αφρόψαρα και πλανάκια!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ LUREBITES ΤΟ 2016

Το καλοκαίρι έχει μπεί για τα καλά, η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς και τα αφρόψαρα έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ακτές μας. Υπάρχουν σημεία που τα ψάρια είναι στην ακτίνα της βολής μας με μικρές σιλικόνες και μικρά minnow. Yπάρχουν όμως και σημεία όπως οι παραλίες και τα βράχια με κοντινές ρίβες που η απόσταση βολής είναι το ζητούμενο, και εκεί θα χρειαστούμε ένα τεχνητό που θα αποδίδει τα μέγιστα σε αυτό τον ρόλο.Αυτά είναι τα πλανάκια.

 


Είδη ψαριών.

Πραγματικά σχεδόν δεν υπάρχει κανόνας για το τί θα δελεάσει ένα πλανάκι. Από δράκαινες, σκαρμούς , περκες και στείρες στον βυθό, μέχρι μανάλια ,μελανούρια,  ζαργάνες , λίτσες, λιτσομελάνουρα και τονάκια στον αφρό. Ακόμα και λαβράκια ή γοφάρια θα το τιμήσουν! Το ψάρι όμως που υπάρχει σε μεγαλύτερους αριθμούς αυτή την εποχή και στοχεύουμε δεν είναι άλλο απο το κοκκάλι και τα ξαδέλφια του σαφρίδια και κολλιοί.

 


Είδη πλάνων

Στα μικρά πλανάκια ισχύει η ίδια φιλοσοφία κατασκευής όπως και στους βαρύτερους πλάνους του shore jigging. Υπάρχουν οι πισόβαροι με το βάρος δηλαδή συγκεντρωμένο στο πίσω μέρος, οι μεσόβαροι και αυτοί με το βάρος μπροστά. Όπως και στα minnow δεν έχουν όλοι οι πλάνοι την ίδια πλεύση. Η εταιρία που τους κατασκευάζει τους έχει δώσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να κινούνται με τον τρόπο που θέλει και αυτό είναι το μυστικό που πρέπει να ανακαλύψουμε εμείς.

 


Πλεύση

 Η μεγαλύτερη διαφορά στην πλεύση είναι στον τρόπο βύθισης. Οι πισόβαροι συνήθως φεύγουν σφαίρα προς τον βυθό με μία γωνία 45 μοιρων. Οι μεσόβαροι κινούνται σαν μια πτώση φύλλου, δηλαδή μια οριζόντια κίνηση δεξιά-αριστερά. Το βάρος και οι τυχών γωνίες ή εσοχές που έχουν κατασκευαστικά θα καθορίσουν και τον ρυθμό βύθισης, πιο αργά ή πιο γρήγορα. Αυτό το καταλαβαίνουμε έυκολα αν με δύο πλάνους στα ίδια γραμάρια και ίδιας φιλοσοφίας π.χ. μεσόβαροι, κάνουμε βολή και ο ένας πατώσει στα 10 δευτερόλεπτα ενώ ο άλλος στα 7. Oι πλάνοι με το βάρος μπροστά έχουν ένα μεσαίο ρυθμό βύθισης καθώς έχουν και το νήμα να τραβήξουν. Στην ανάκτηση τώρα πολλοί πλάνοι δουλεύουν και με συνεχόμενη. Αν μαζεύουμε σταθερό ρυθμό δηλαδή το κεφάλι τους μένει σταθερό στην παραμάνα και είτε κουνάνε δεξιά αριστερά την ουρά , είτε μένουν ολόκληροι σταθεροί και στρίβουν το σώμα τους, κάνουν δηλαδή roll. Όλα αυτά αλλάζουν αν αρματωθούν ανάποδα, δηλαδή βάλουμε την σαλαγγιά στο μάτι και την παραμάνα στην ουρά. Έμπνευση να έχουμε και οι παραλλαγές είναι πάμπολλες!

 


Κανόνες ...

Οπως είπαμε το ψάρι που κυρίως εστιάζουμε αυτόν τον καιρό είναι το κοκκάλι. Είναι ψάρι που πάει σε κοπάδι οπότε η συνάντηση με το πρώτο δεν θα είναι τυχαία και κάπου εκεί θα υπάρχουν και τα υπόλοιπα μέλη. Οι εναλλαγές θα ξεκλειδώσουν την απάντηση στο τι τρώνε εκείνη την ημέρα. Λέγοντας εναλλαγές εννοώ και τον τύπο-χρώμα και την πλεύση. Όταν την βρούμε είναι ένα από τα πιό διασκεδαστικά ψαρέματα που μπορούμε να κάνουμε στο lrf . Tα πιο πολλά χτυπήματα συνεπάγονται και αρκετά ξεψαρίσματα αλλά αυτό είναι αποτέλεσμα του μαλακού στόματός τους και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά. Το γεγονός οτι μπορούμε να τα πετύχουμε κυριολεκτικά παντού είναι για μένα το μεγάλο πλεονέκτημα τους, καθώς δεν υπάρχει μονοτονία στον τόπο του ψαρέματος τους. Δηλαδή δεν θα πάω σε ένα λιμανάκι και θα βιτσιάζω όλη μέρα. Θα περπατήσω και στην διπλανή παραλία αλλά και στο καβάκι  που θα χρειαστώ μια μακρινή βολή και εκεί θα μου δώσουν την λύση τα πλανάκια.

 


...και εκπλήξεις

Είμουν στο δρόμο της επιστροφής από ένα ψάρεμα για κοκκάλια όταν αποφάσισα να κάνω μία σταση για καφέ με θέα μια ρηχή παραλία. Δίπλα μου στα 20 μέτρα ξεκουραζόταν ένα παλικάρι από Οδική βοήθεια. Η ώρα είχε περάσει, σχεδόν 10 το πρωί είχε πάει, και όπως ηρεμούσα το βλέμα μου στην θάλασσα πρατηρώ κυνήγια βαθιά και δεξιά μου. Στα  δεύτερα πλατσουρίσματα που ήταν πλέον μπροστά μου αλλά και πάλι βαθειά, έχω πεταχτεί έξω, έχω ανοίξει το καλάμι και χωρίς να πάρω τίποτα άλλο εκτός από ένα πλανάκι που βυθίζεται σχετικά αργά σε ένα λεπτό έκανα την πρώτη βολή.Τίποτα. Δεύτερη βολή πιό δεξιά και στο δεύτερο jerk ένα ξερό γκουπ με φοβίζει μήπως σκάλωσε. Μισό δευτερόλεπτο αργότερα το καλάμι λυγίζει και το μηχανάκι κελαηδάει.Το δυνατό πρώτο κεφάλι μου χαρίζει ένα χαμόγελο και σηκώνοντας το καλάμι έχω στρέψει το βλέμμα μου στην μύτη του καλαμιού που προσπαθεί να επιβληθεί στο ψάρι. Απο πίσω μου έχει κατέβει το παληκάρι απο την Οδική και οι δυο μαζί χαζεύουμε το ψάρι που πλέον χτυπιέται στον αφρό  με 3-4 πιό μικρής διάρκειας κεφάλια. Όταν πλέον πλησιάζει μπροστά μου θυμάμαι οτι δεν έχω πάνω μου τίποτα για να το σιγουρέψω και η παραλία ήταν γεμάτη μεγάλες κροκάλες που γλιστρούσαν. Σημαδεύω δυο που έκαναν ενα ανάποδο γάμα και <παρκάρω> το ψάρι ανάμεσα. Μια λίτσα 1,2 κιλών είχε αποπλανηθεί απο το πλανάκι μου!

 


Eξοπλισμός

Ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε στο lrf για χρήση με πλανάκια δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα τεχνητά. Λεπτό νήμα και ποιοτικό είναι απαραίτητο για ξένιαστα ψαρέματα και βοηθά και αυτό με την σειρά του στις μακρινές βολές. Λεπτό και ποιοτικό αντίστοιχα παράμαλλο θα βοηθήσει στην πλέυση που πλάνου. Ανεβαίνουμε σε διάμετρο αν το μέρος ξέρουμε οτι κρατά μεγαλύτερα ψάρια απο τον μέσο όρο που στοχεύουμε με το lrf. To ίδιο και αν έχει εμπόδια ή ρεμέτζα, ωστε να μπορούμε να ζορίσουμε το ψάρι παραπάνω. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε μόνο είναι αν πετύχουμε τα κοκκάλια να χαλαρώσουμε λίγο τα φρένα γιατί όπως είπαμε έχουν μαλακό στόμα και σχίζονται εύκολα.

 


Τips and tricks

Δοκιμάστε να αρματώσεται τα πλανάκια σας με διάφορα αξεσουάρ. Ενα μικρό χταποδάκι στο assist τους με διαφορετικό χρώμα απο τον πλάνο πολλές φορές κάνει την διαφορά σε δύστροπα ψάρια. Ενα πολύ μικρό χελάκι επίσεις στο assist είναι πολύ παιχνιδιάρικο όταν κάνουμε jerk. Με προσοχή στο μήκος τους μόνο για να μήν μπερδεύονται με την πίσω σαλαγγιά . Μια φούντα στην ουρά αλλάζει την όψη του πλάνου ιδιαίτερα στην συνεχόμενη ανάκτηση καθώς η κίνηση της είναι σχεδόν ίδια με την ουρά των μικρόψαρων.

 


Επίσεις αν δείτε οτι μία σαλαγγιά δεν σας εμπνέει και πολύ σιγουριά , λόγω μεγέθους ή ποιότητας κατασκευής, χωρίς δεύτερη σκέψη αλλάξτε την. Είναι κρίμα να χαθεί ένα ψάρι για το οποίο μοχθήσατε να το κάνετε να δαγκώσει το τεχνητό σας. Και είναι κρίμα να κολυμπά ένα ψάρι με μια σαλαγγιά στο στόμα άδικα.

 


Επίλογος

Κάντε μια επιλογή σε πλάνους, και ξεκινήστε τους πειραματισμούς σε πλεύσεις . Jerking με το καλάμι ψηλά και χτυπήματα ή την μύτη του καλαμιού να κοιτάζει την θάλασσα και ανακαλύψτε τον πλουραλισμό των ψαριών που προσφέρει το ψάρεμα με lrf. Αφήστε τα μικρά άτομα να αναπαραχθούν και διασκεδάστε το όσο η εποχή προσφέρεται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερμιόνη: Η πόλη και ο ψαρότοπος με την ματιά του Θανάση Πάτσιου

  Μια συνέντευξη του Θανάση Πάτσιου για την Ερμιόνη. Ενα σύντομο ιστορικό της πόλης από την αρχαιότητα ως σήμερα και βέβαια μια ψαροκουβέντα...