Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

LRF Rockchamp Spin από την Sonik




LRF Rockchamp Spin από την Sonik

Καλάμι

TO ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΟ 2017 ΣΤΟ LUREBITES

Η SONIK στην χώρα μας είναι γνωστή από τον εξοπλισμό της για γλυκά νερά όπως επίσης και για τα πολύ δυνατά καλάμια της για casting-heavy casting στην θάλασσα. Εδώ και λίγο καιρό όμως έχει έρθει και μια νέα σειρά spinning καλαμιών που αξίζει την προσοχή μας με την ονομασία : LRF Rockchamp Spin!

Η Sonik Sports είναι μια βρετανική εταιρεία που έχει ως στόχο να παρέχει στους ψαράδες σε όλο τον κόσμο, όμορφα σχεδιασμένα προϊόντα ψαρέματος τα οποία θα θέτουν νέα πρότυπα στην σχέση μεταξύ ποιότητας, επιδόσεων και την αξία για τα χρήματα που κοστίζουν. Στη SONIK το πάθος για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εξοπλισμού βασίζεται σε πολλά χρόνια εμπειρίας, τόσο ως ψαράδες όσο και ως επαγγελματίες του κλάδου της βιομηχανίας ψαρευτικού εξοπλισμού.

 


Σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της και σε συνεννόηση με την ομάδα των εγκεκριμένων field testers και των συμβούλων, είναι σίγουρο ότι η γνώση και η εμπειρία δεν σταματούν να περνούν σε κάθε προϊόν με την υπογραφή SONIK. Όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για προϊόντα, φτιαγμένα από ψαράδες για ψαράδες, με την συμβολή ανθρώπων με τεχνογνωσία και σε τιμή απόκτησης πολύ (μα πάρα πολύ) ρεαλιστική! Ένα από αυτά τα προϊόντα είναι και το καλάμι LRF Rockchamp Spin με το οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτήν την δοκιμή...

Χαρακτηριστικά & Πρώτη εντύπωση

 


Με το που αντικρίζεις το καλάμι, καταλαβαίνεις την προσεκτική δουλειά που έχει κάνει η εταιρία όσον αφορά το design. H μύτη του και η χειρολαβή το κάνουν να ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά, χαρίζοντάς του την αίσθηση του ξεχωριστού. Ας δούμε όμως πρώτα τα γενικά χαρακτηριστικά του.

 


Το καλάμι έχει μήκος 2,38 μέτρα και η ένωση των δύο στελεχών γίνεται με την ένωση put over. To βάρος των τεχνητών που προτείνει να χειριστούμε η εταιρία είναι από 7 έως 28 γραμμάρια, ένα αρκετά μεγάλο εύρος για την κατηγορία του.

 


Τα δυο στελέχη ενώνονται ως put over

Το blank του είναι αρκετά λεπτό, χρώματος μαύρου με ένα αρκετά παχύ προστατευτικό βερνίκι που του δίνει μια αίσθηση ποιότητας. Η κορυφή του στους τελευταίους 42 πόντους της είναι βαμμένη με άσπρο χρώμα, χρήσιμο για νυχτερινά ψαρέματα.

 


Το όλο αποτέλεσμα δίνει ένα ιδιαίτερα ελαφρύ σύνολο μόλις στα 120 γραμμάρια, 10 γραμμάρια κάτω από αυτό που δίνει η εταιρία! Εκτός από το μοντέλο 7-28 , η σειρά συμπληρώνεται από άλλα δύο καλάμια. Ένα με μήκος 2,31 μέτρα και c.w. 3-12 gr, και ένα με μήκος 2,10 μέτρα και c.w. 1-8 gr.

Ποιότητα Κατασκευής

 


Οι οδηγοί που έχουν τοποθετηθεί είναι 10 στο νούμερο, εξαιρετικά πολυάριθμοι για τέτοιο μήκος καλαμιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στο πάνω στέλεχος του καλαμιού το οποίο θυμίζει καλάμι match! Του χαρίζουν όμως μια εξαιρετική κύρτωση και προστατεύουν το νήμα σε μεγάλο βαθμό. Κατά τα άλλα, είναι «τύπου» Κ , χαμηλού προφίλ αλλά ευμεγέθης. Δεν είναι επώνυμοι, αν και φαίνονται ποιοτικοί και ανθεκτικοί στον χρόνο. Προτείνονται για χρήση και πετονιάς και νήματος με την υπόσχεση των απροβλημάτιστων βολών.

 


Η βάση του μηχανισμού είναι επενδεδυμένη με μπόλικο υλικό EVA, και βιδώνει με φορά από πάνω προς τα κάτω. Το αλουμίνιο είναι άφθονο μαζί με ένα δακτύλιο ανθρακονημάτων στο επάνω μέρος.

 


Πραγματικά πανέμορφη είναι και η τάπα που καλύπτει το επάνω μέρος της λαβής με τέσσερις μεγάλες και τέσσερις μικρότερες τρύπες να προκαλούν το μάτι και ένα αλουμινένιο άξονα να συμπληρώνει το παζλ της εκκεντρικής εμφάνισης!

 


Ακριβώς μπροστά του υπάρχει ένα lure holder, ιδιαίτερα χρήσιμο αν μετακινούμαστε συνεχώς , χωρίς να γδέρνουμε τον μηχανισμό με τις σαλαγκιές.

 


Η απόσταση τώρα της λαβής του μηχανισμού με το πίσω μέρος του καλαμιού ανέρχεται στα μινιμαλιστικά.. 26 εκατοστά! Μια κοντή λαβή ιδανική για τεχνητά που χρειάζονται κάθετες κινήσεις τύπου jerk, όπως οι σιλικόνες.

Συμπεριφορά & Χρησιμότητα

 


Όπως αναφέρει και το όνομα του, το καλάμι αυτό έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες όσων ασχολούνται με το LRF. Βέβαια το μεγάλο c.w. του, δεν συνηθίζεται σε αυτήν την τεχνική αλλά στην Μεγάλη Βρετανία, οι ανάγκες για ρίψεις βαριών μικρών τεχνητών είναι μεγαλύτερη. Στα δικά μας νερά όμως, τα χαρακτηριστικά του καλαμιού αυτού το κατατάσσουν στην κατηγορία του HRF αλλά στην πράξη μιλάμε για ένα καλάμι.. γενικής χρήσης!

 


Πραγματικά μπορεί να ψαρευτεί και με ένα minnow των 18 γρμ. ή και με μια καλαμαριέρα 3.5 ή με ένα μικρό σιλικονάκι λίγων γραμμαρίων. Έχει τόσο την ευαισθησία που χρειάζεται για να ψαρέψουμε άνετα με τα παραπάνω δολώματα αλλά και την δύναμη να ανταπεξέλθει στις μάχες με έναν αξιόλογο αντίπαλο. Όλα αυτά τα οφείλει στην ιδιαίτερη συμπεριφορά του που είναι ευλύγιστο στο butt, σφιχτό στο κέντρο και με μαλακή κορυφή.

 


Η κορυφή ευθύνεται για τον χειρισμό του μεγάλου εύρους βάρους δολωμάτων και το σφιχτό κέντρο μας δίνει την δύναμη που χρειαζόμαστε για την ρίψη και την μάχη ενώ το butt βοηθάει στο να απορροφά τα μεγάλα κεφάλια και τους κραδασμούς της μάχης. Η όλη του συμπεριφορά βοηθάει πολύ έναν καινούργιο spinner να στείλει σε αξιοπρεπή απόσταση τα δολώματα του αλλά οι πιο έμπειροι θα θελήσουν σε αυτόν το τομέα κάτι πιο νευρικό.

Σε πραγματικές συνθήκες

 


Το καλάμι το ψάρεψα αρκετά σε πολλές και διαφορετικές συνθήκες. Τόσο με την τεχνική του eging όσο και με μικρές σιλικόνες και μεγαλύτερα τεχνητά όπως surface και minnow. Στο πρώτο μου κιόλας ψάρεμα είχα την τύχη να συναντηθώ με μικρές μαχητικές λίτσες όπου με αποκλειστικά surface τεχνητά, έζησα αρκετές στιγμές αδρεναλίνης. Αυτό ήταν και ένα πολύ ισχυρό τεστ για το καλάμι τόσο στο χειρισμό των συγκεκριμένων δολωμάτων όσο και στην αποτελεσματικότητα του στην έκβαση της μάχης.

 


Η μαλακή κορυφή μεταδίδει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σωστό χρονικά κάρφωμα του ψαριού, κάτι πολύ βασικό στην χρήση των surface δολωμάτων. Κατά την διάρκεια της μάχης δεν χάνεις σε καμία στιγμή την επαφή με το ψάρι, οι κραδασμοί από τα κεφάλια απορροφούνται επαρκώς αλλά σίγουρα για πολύ μεγάλα ψάρια θα ήθελα περισσότερη δύναμη στο butt. Βέβαια τέτοιες απαιτήσεις έχουμε από πολύ πιο ακριβά καλάμια και όχι από καλάμια γενικής χρήσης.

 


Η επόμενη δοκιμασία του ήταν σε ψαρέματα eging. Ήταν ευχάριστη έκπληξη η άψογη συμπεριφορά του στην χρήση με καλαμαριέρες από 2,5 μέχρι και 4 egi! Ένα μεγάλο ψυχολογικό αβαντάζ ήταν η αντοχή του καλαμιού και η σιγουριά που μου έδινε όταν ερχόμουν αντιμέτωπος με κάποιο χταπόδι. Τελευταίο άφησα την συμπεριφορά του στα Lrf ψαρέματα και ιδιαίτερα στην χρήση με μικρές σιλικόνες. Οι πληροφορίες που περνάει το καλάμι στον καρπό μας είναι υπέρ του δέοντος σαφές για τόσο μεγάλο εύρος c.w..

Συμπέρασμα

 


Αν θέλαμε να μιλήσουμε για τα θετικά του καλαμιού θα λέγαμε ότι το κυριότερο πλεονέκτημα τους είναι πως μπορούμε να ψαρέψουμε με ένα καλάμι πολλά διαφορετικά στυλ και τεχνικές όσο και τεχνητά δολώματα. Αυτό σημαίνει "γενικής χρήσης" με την διαφορά ότι το LRF Rockchamp Spin της SONIK τα κάνει όλα αυτά καλά έως πολύ καλά. Πολλά καλάμια παρουσιάζονται ως γενικής χρήσης αλλά συνήθως τα κάνουν όλα μέτρια και που και που, κάνουν κάτι λίγο καλά. Το μικρό καλάμι αυτό της SONIK είναι μια καλή επιλογή στις μέρες μας για κάποιον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να διατηρεί πολλά και διαφορετικά καλάμια για να καλύψει τις ανάγκες των διαφορετικών τεχνικών ψαρέματων.

 


Στα αρνητικά του λίγα πράγματα θα μπορούσαμε να πούμε όπως το ότι δεν διαθέτει ένωση spigot όπως συνηθίζεται στα spinning καλάμια και ότι δεν διαθέτει κάποιους επώνυμους οδηγούς. Η ποιότητα του όμως γενικά είναι σε πολύ καλά επίπεδα και το design του είναι πολύ μοντέρνο και για πολλούς φίλους μου που το είδαν : όμορφο! Το κερασάκι στην τούρτα όμως δεν είναι άλλο από την εγγύηση "SONIK Rapidex". Αυτό σημαίνει ότι με την αγορά ενός καλαμιού και την εγγραφή μας ηλεκτρονικά, εξασφαλίζουμε πως οτιδήποτε συμβεί σε κάποιο από τα δύο στελέχη, η εταιρία με χαμηλό κόστος μας το αντικαθιστά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ερμιόνη: Η πόλη και ο ψαρότοπος με την ματιά του Θανάση Πάτσιου

  Μια συνέντευξη του Θανάση Πάτσιου για την Ερμιόνη. Ενα σύντομο ιστορικό της πόλης από την αρχαιότητα ως σήμερα και βέβαια μια ψαροκουβέντα...